Wednesday, June 21, 2006

Om karsk.

Karsk (kaffekarsk, kaffedoktor) er en cocktail laget av sprit (vanligvis hjemmebrent) og kaffe. Det er en tradisjonell norsk drikk som er mest utbredt i trøndelagsfylkene og nordover. Karsk er mest populært i bygder og tettsteder, men drikkes også av byfolk.
Blandingsforholdet varierer i forhold til styrken på spriten man har valgt. Bruker man «96 %» hjemmebrent pleier man å være mer raus på kaffen enn på spriten. Med vanlig «polsprit» - på 60 % - hender det seg at man blander halvt om halvt. En tradisjonell «oppskrift» er å legge en kobbermynt i bunnen av koppen, helle på kaffe til den blir skjult, og blande med sprit til den kommer til syne igjen. Men dette viser seg at ikke er mulig. Mynten vil aldri komme til syne igjen ettersom det alltid vil være like mye kaffe/grums mellom mynten og overflaten.
Kaffe som brukes til Karsk er oftere svakere enn vanlig kaffe, og på bygdefester i Trøndelag har det vært vanlig å servere halve kopper med «tynnkaffe». I varianten kaffedoktor tilsettes sukker.
Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Karsk»

4 comments:

dr_bab said...

En tradisjonell «oppskrift» er å legge en kobbermynt i bunnen av koppen, helle på kaffe til den blir skjult, og blande med sprit til den kommer til syne igjen. Men dette viser seg at ikke er mulig.

Jeg er:
-overasket
-forferdet

og ikke minst:
-forfjamset

Thomas said...

WTF. Hvem liker karsk uansett? Te-knegt (eller hva det heter igjen) er mye bedre!

dr_bab said...

Jeg kan aldri tenke meg å drikke te-knekt. Te er en altfor nobel drikke til å besudles på slikt vis. Nei, som kumpan til knallsterk himert passer det seg bedre med pulverkaffe.

Selv foretrekker jeg en mer high-end alkoholholdig varm drikke:

Cafè Chocolate med Kahlùa.

Brage said...

ISSKK - Iskald StyggSterk KaldKarsk!