Wednesday, May 05, 2010

Dagbla

Dagbla er litt surrete. I dag har de en sak om at Mange boligeiere tåler ikke renteoppgang. Først skriver de i ingressen at :"En av seks nordmenn har så høye boliglån at de ikke tåler en renteoppgang på inntil 2 prosentpoeng". Dette høres jo helt vilt ut, tenker jeg, når alle spådommer er at renta før eller seinere vil krype oppover med minst så mye.

Litt lenger ned i saken har de dog modifisert seg noe, og skriver at "I dag krever bankene at nye lånekunder skal tåle en lånerente som er 5-6 prosentpoeng høyere enn i dag. Undersøkelsen viser at flere enn 1 av 6 av dem som allerede har boliglån ikke vil tåle så høye renter." De har altså gått fra 2 til 5-6 prosentpoeng, og saken blir litt mer forståelig.

Når de så i neste avsnitt skriver "I dag krever mange banker at låntakerne skal være i stand til å håndtere en rente opp mot 10 prosent. 18,5 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de ikke vil greie å betjene gjelden med så høy rente", lurer man på hva egentlig undersøkelsen har vist, og hva journalistene driver med.

1 comment:

Unknown said...

Hehe, leste artikkelen selv. Utrolig, både av folk og journalister, og også av bankene. "Nå er styringsrenta lav, så nå kan vi gi jævlig mye mer lån." Langsiktig og gjennomtenkt.