Thursday, December 11, 2008

Om julelys

Det er noe jeg går og irriterer meg over hvert år: julelys. Det virker som at folk er av den oppfatning av at enhver lyskveil hengt opp på en hvilken som helst måte er "pent" og skaper "julestemning". På ingen annen årstid lar folk sin totale og fullkomne mangel på smak til de grader komme allmennheten til skue.

En ettertraktet effekt er utendørsjuletreet. Egentlig funker dette bare om du har en einebærbusk eller tuja i hagen, men folk lar seg ikke stoppe. En solbærbusk med en lyskveil kastet tilfeldig på plass, så blir det koselig her. Et epletre med en altfor kort lyssløyfe slik at bare nederste hjørnet blir opplyst: Instant julestemning.

Andre igjen synes at lysene bør være flest mulig, i flest mulige farver, og helst blinke. Resultatet minner mest om en karusell, men for mange er dette tydeligvis nært forbundet med ribbefett og julegaver.

Dette med for korte lyskveiler er en gjenganger. Det er f.eks. de færreste som plundrer med å finne nok lys til en hel hekk. Det ser jo minst like bra ut når det slutter sånn ca midt på og lysene så fortsetter opp langs husveggen.

No comments: