Sunday, May 14, 2006

Robert J. Fischer - Geniet som ble for stort å bære

Jeg synes Bobby Fischer er kjempemorsom. Derfor vil jeg blogge om han.

Han likte veldig godt å spille sjakk, og ble fort veldig flink. Han er supersmart, et av de største genier verden har sett (IQ-en ryktes å være astronomiske 189), og dedikerte seg fullt og helt til sjakken - "All I want to do, ever, is just play chess." Han har også vært flere ganger i fengsel.

Allerede da han var 16 var det klart at han var vestens store håp i kampen om den sovjetdominerte sjakktronen. Det var også klart at han var en meget spesiell person med særegne synspunkter. Her er et berømt intervju fra den gang.

I1972 ble han verdensmester i sjakk, og helt under den kalde krigen. "Nobody has single-handedly done more for the U.S. than me. When I won the world championship, in 1972, the United States had an image of a football country, a baseball country, but nobody thought of it as an intellectual country. I turned all that around single-handedly."

Etter dette spilte han nesten ikke noe sjakk, og lot høre svært lite fra seg før han i 1982 publiserte en pamflett om da han ble mistenkt for å være bankraner og fengslet: I Was Tortured in The Pasadena Jailhouse.

Han vant en returmatch mot Boris Spassky i Jugoslavia i 1992. Usa hadde på den tiden handelsblokkade av landet, og denne matchen førte til at det ble utstedt arrestordre på Fischer. Han kunne dermed ikke sette sin fot i USA igjen, og valgte å bosette seg i Budapest - "the women got great asses in budapest". Her er et brev skrevet til politiet i budapest, der han anmelder huseieren for å være med i en konspirasjon om å stjele hans "31 empty, but annotated cardboard boxes".

Sommeren 2004 ble han arrestert på en flyplass i Japan. Han satt nesten ett år i fengsel, mens han kjempet mot å bli utlevert til usa. Her er detaljer fra hendelsen: arrestert i japan.

Enden på visen ble at Island tilbød han statsborgerskap og reddet han fra utlevering. Han er nå bosatt på Island.

På Bobby Fischers hjemmeside kan man finne mye mer informasjon, blandt annet mange morsomme intervjuer.

La meg avslutningsvis nevne at jeg ikke deler Fischers politiske synspunkter.

1 comment:

dr_bab said...

Bobby fischer er sprøyte gal. Er det riktig av oss å le av en syk mann?


Utvilsomt.